Bevorder een gezonde nachtrust met hulp van de natuur

Bevorder een gezonde nachtrust met hulp van de natuur

Alles over een goede nachtrust

Een goede nachtrust is onontbeerlijk om je elke dag energiek te voelen en tegelijkertijd in balans en ontspannen te blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan: je kent vast wel het gevoel klaarwakker in bed te liggen of midden in de nacht plotseling te ontwaken in plaats van heerlijk in een diepe slaap verzonken te zijn. Ons turbulente dagelijkse leven met non-stop entertainment en werk leidt vaak tot een onregelmatige levensstijl die ons lichaam onder druk zet. Te veel kunstlicht, ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging zijn andere factoren die onze slaap kunnen beïnvloeden.

Waarom is slapen zo belangrijk?

Als we slapen, voert het lichaam een aantal vitale taken uit:

  • Het herstelt beschadigde cellen
  • Versterkt ons immuunsysteem
  • Herstelt van de activiteiten van de dag
  • Laadt onze batterij op

Heb ik moeite met slapen als ik 's nachts wakker word?

De evolutie heeft ons geconditioneerd om 's nachts wakker te worden - dit is iets volkomen natuurlijks. Als het gebeurt, ontspan dan en probeer weer in slaap te vallen. Goede tip: meditatie is een effectieve manier om de onrustige gedachten die in je hoofd rondzweven tot zwijgen te brengen. Laat je meevoeren voorbij de luide interne dialoog van je hersenen naar een meer ontspannen toestand.

Hoeveel slaap heb ik nodig

Dit hangt af van een aantal factoren, zoals uw persoonlijkheidstype, leeftijd en hoe laat uw gezin normaal gesproken gaat slapen. We hebben gemiddeld 7 à 8 uur slaap nodig. Sommige mensen hebben minder nodig, anderen meer. Wat genoeg voor u is, blijkt uit hoe uitgerust u zich voelt na uw nachtrust.

Wat is de ideale bedtijd?

Veel mensen denken dat het beter is om vroeg naar bed te gaan, zodat je goed kunt slapen. Maar nog belangrijker is regelmaat. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip op te staan. Goede tip: minimaliseer mentale activiteit in de avond. Probeer niet te werken of administratieve taken uit te voeren, of vlak voor het slapengaan sms-berichten en/of e-mails te versturen. Geef je geest een pauze. Berichten kunnen wachten, en ze worden bovendien veel beter geformuleerd als je minder moe bent.

Moet ik strikte regels volgen om goed te kunnen slapen?

Nee. Een slaaproutine is iets waar je echt van moet genieten. Bedenk kleine gewoontes die je zullen helpen je lichaam en geest af te sluiten voordat je naar bed gaat. Probeer een warm bad met natuurlijke kruiden of ontspan met een kopje kruidenthee. Beperk ruis en elektronische media tot een minimum en dim de lichten vanaf een uur voor het slapengaan. Hoe meer ontspannen je gaat slapen, hoe beter.

Natuurlijke avondkruiden voor rustige nachten

Een slaapmuts met kruiden kan een geweldige aanvulling zijn op je avondroutine. Een warm drankje in de avond zorgt voor een gezellige sfeer en de kruiden die erin zitten hebben een ontspannende werking op het lichaam. Of je nu wilt wennen aan een nieuw slaappatroon of gewoon een goede nachtrust nodig hebt: er zijn veel natuurlijke kruiden en planten die al eeuwen gewaardeerd worden om hun positieve effect op onze nachtrust.

lavendel

Dit paarse wonder heeft een hoog gehalte aan etherische oliën, die niet alleen heerlijk ruiken, maar ook ideaal zijn om 's avonds te drinken. Bovendien kunnen de waardevolle etherische oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht.

Kamille bloemen

Naast lavendel bevatten kamillebloemen ook etherische oliën voor de avond. Kamille thee wordt van oudsher altijd gebruikt als kopje voor het slapengaan en ontspant geest en ziel.

haver

Een kleine kom pap, die een uur voor het slapengaan wordt gegeten, is een goed idee. Havermout is in de volksgeneeskunde altijd al gebruikt om de deuren naar een goede nachtrust te openen.

valeriaan

Valeriaan wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt. Het wordt nog steeds gewaardeerd om deze opmerkelijke eigenschappen. Valeriaan is een van onze favoriete avondkruiden; Interessant is dat veel katten ook dol zijn op de geur van dit kruid - het werkt op dezelfde manier als kattenkruid.

nootmuskaat

Nootmuskaat is niet alleen goed met Kerstmis: deze verwarmende specerij staat hoog aangeschreven als avondkruid in de traditionele Indonesische en westerse kruidengeneeskunde.

kaneel

Kaneel heeft een zacht verwarmende, zoete smaak zonder suiker. Strooi een snufje kaneel over je avondpap en laat de rust komen.

Ashwagandha

Ashwagandha is enerzijds de plant van het moderne leven en wordt anderzijds al duizenden jaren in de Ayurveda gebruikt. De wortel is een van de adaptogenen. De term adaptogeen is afgeleid van het Latijnse woord "adaptare" en betekent "aanpassen". Planten met adaptogene eigenschappen kunnen helpen zich aan te passen aan stressvolle levenssituaties.